W Japoni od wieków glony stanowią składnik codziennego pożywienia.Podobnie w Europie rybacy z Bretanii już w średniowieczu wzbogacili swój jadłospis "morską sałatą".
Dzisiaj naukowo uzasadniono racjonalność takiego działania:żaden inny produkt pochodzenia naturalnego nie jest tak bogaty w sole mineralne ,pierwiastki śladowe,aminokwasy,witaminy i wtórne substancje roślinne.Szczególnie wysoką zawartością substancji odżywczych wyróżniają się algi brunatne.Ich kompozycja,
dzięki synergicznemu współdziałaniu, pozwala na uzyskanie optymalnych efektów, co obecnie wykorzystywane jest w profilaktyce różnych schorzeń.
Między innymi działa jako uzupełnienie jodu dostarczane organizmowi człowieka do prawidłowego działania funkcji tarczycy.
Lek produkowany w kapsułkach zawiera 75 mg sproszkowanych glonów brunatnych
co stanowi 200 mcg jodu. Jest to dzienna dawka jodu potrzebna do prawidłowego działania organizmu.
źródło:Schleicher/Saleh
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz